Volver a Banda Simfònica

Director, Gaspar Nadal i Maronda

Gaspar Nadal i Maronda

Naix a Xàtiva, el 27 de juny de 1971. A l’edat de 10 anys comença els estudis musicals a la S.M. “La Nova” de Xàtiva, en les disciplines de solfeig, clarinet i saxo, per a passar anys després a la seua vertadera passió, la percussió.

Continua els estudis musicals al Conservatori Professional de Música Mestre Vert de Carcaixent, amb el professor Àngel Garcia, obtenint el títol de professor de percussió. Després continua els estudis de Grau Superior al Conservatori Superior de Música Joaquín Rodrigo de València, on rep classes de Jesús Salvador “Chapi”, Manuel Tomàs, Cerveró i Manel Ramada.

Ha acudit a classes de perfeccionament i repertori orquestral amb els professors: Miquel Àngel Bernat (professor del Conservatori de Rotterdam), Nick Woud (timbaler de l’orquestra de la RTV d’Holanda), L.H. Stevens (marimbista), Àngel Crespo (bateria), Felip Santandreu (bateria), Pepe Cantó (percussió latina), Miguel Berro (percussió latina) i Antonio Domingo (professor de Pedagogia per a la percussió). Ha estudiat música moderna amb Francisco Blanco “Latino”. Com a instrumentista ha participat amb diverses agrupacions musicals d’estils diferents:

Al camp de la música moderna ha estat membre dels grups: “Local blues”, “Días de Radio”, “Salmagundí Band”, “La Nova big band de Xàtiva”, “Gan Ainm”. Cal destacar la col·laboració amb el cantautor xativí Feliu Ventura amb qui enregistra el CD “Estels de Tela” i la seua participació com a bateria de sessió acompanyant a figures del Jazz com Ximo Tebar, reconegut com a un dels millors guitarristes de jazz del panorama nacional. En l’any 2003 va pertànyer al grup musical del programa “Molta Tela Marinera” de Canal 9. En l’actualitat pertany als grups “Cara B”, “Lacassette” i “AC/DX dixie”

Al camp de la música clàssica ha estat membre de l’orquestra “Juan Cabanilles” de València, “Llanera Philarmonic Orchestra”, “Orquestra Clàssica Setabense”i Orquestra de vents “Filharmonia” amb la qual grava CD’s per a Johan de Meij, Franco Cesarini, i les monografies de Ramon Garcia, Rafael Mullor Grau i José Rafael Pascual-Vilaplana. En l’apartat de música de cambra ha estat membre del grup de percussió “Rimshot” des de 1989.

Al camp músico-teatral: membre del grup “Certes Coses”, amb què féu l’espectacle “Contes i boleros”. Bateria en el musical “Jose y su maravilloso abrigo de los sueños en technicolor”.

Al camp de la docència ha estat professor de percussió a l’Acadèmia Musical d’Albal, Escola de Música de la C.I.M.A. d’Alfafar, Acadèmia Rytmus de Xàtiva, Escola de la U.M. Canalense de Canals, Escola de L’A.M. Sant Joanet de Sant Joan de l’Ènova, escola de música de la U.M. de la Pobla Llarga, i escola de la S.I.M. de Beniganim.

Al camp de la direcció ha realitzat cursos de perfeccionament a l’escola de la Vall d’Albaida (Otos – València), Muro (Alacant), Pinto (Madrid), La Sènia (Tarragona), Ontinyent (València), Spilimbergo (Itàlia), on a rebut classes dels prestigiosos directors José Rafael Pasqual-Vilaplana, Jan Cober, Henry Adams, Eugene Corporon, Franco Cesarini, Johan de Meij, Carlo Pirola, Enrique García Asensio, Andrés Salado i Miguel Romea.

Ha estat director durant 5 anys de la banda jove de la U.M. de Muro (Alacant) (2006-2011), sent durant aquesta etapa el director assistent del mestre Jose Rafael Pascual-Vilaplana. Director titular de la S.M. de Sellent (València) (2007-2011), director de “La Nova” big band (2006-2013), i director de la banda jove “La Nova” de Xàtiva (2004-2015), amb la qual guanya el 3r premi al certamen de bandes joves “Aulos” de Beniarrés (2012) en la seua 2a edició. Durant 6 anys (12/2011 a 12/2017), ha estat director titular de la U.M. d’Alcoi amb la que ha realitzat infinitat de projectes, entre els que cal destacar els “Concerts en família” amb Fernando Argenta, “Botifarra a banda” amb el cantant Pep Gimeno “Botifarra”, “Jazz a Banda” amb Francisco Blanco Latino, i “Tell me a Brass Story” amb Spanish brass luur metalls, entre d’altres. Durant 9 anys (8/2010-12/2019) ha estat director de la Societat Protectora Musical d’Antella amb la que guanya el 2n premi del “IX Certamen de Música Festera d’Altea la Vella” (26/02/2011), i el 1r premi de la 3a secció del “XXXVII Certamen Provincial de Bandes de Música de València” (18/05/2013), realitzant també gran quantitat de projectes ambiciosos.

Ha estat convidat a dirigir la U.M. de Muro (Alacant), la colla de dolçainers i tabaleters “La Socarrà” de Xàtiva, La Banda i l’Orquestra de la S.M. “La Nova” de Xàtiva.

En l’any 2015 va estar convidat a dirigir l’espectacle “Botifarra a tres bandes”, concert proposat per la FSMCV, posant-se al capdavant d’una representació de les bandes Sta. Cecília d’Atzeneta del Maestrat, U. M. Sta. Cecília de Canals i Societat Unió Musical d’Alcoi.

Actualment és professor de percussió de l’escola de música de la S.M. “La Nova” de Xàtiva i al Conservatori Professional Lluís Milan de Xàtiva d’on també és el director de l’orquestra de vents.

Des de 2016 és el director musical del projecte BALLEM, en col·laboració amb “Innovatori de Moviment Alicia Herrero”.

En l’any 2019 és nomenat director titular de l’Agrupació Musical “L’Artística” de Carlet.

La seva activitat com a docent i director, es complementa amb estudis de direcció, instrumentació, anàlisi i harmonia amb els professors: José Rafael Pascual-Vilaplana, Miguel Romea i Andrés Salado.